vorige pagina 

Wandelingen Mandelhoek 2003

Homepagina

9 maart 2003 13  april 2003 11  mei  2003 8  junil 2003
13 juli 2003 10 augustus 2003 14 september 2003 12 oktober 2003

9 maart 2003  gids van dienst :  Leo De Cooman

De eerste geleide wandeling dit jaar kon ondanks het koude weer toch rekenen op 17 wandelaars die zich warmpjes hadden ingeduffeld. Heel wat mensen van Bergelenput te Gullegem waren aanwezig.  Intussen had onze bestuursploeg de handen vol met onze jaarlijkse tweedehandsmarkt.

Bloem groot hoefblad Slanke sleutelbloem
rozet van kale jonker

geweizwammetjes

speenkruid

 

13 april 2003  gids van dienst :  Pol Ingelaere

Deze geleide wandeling en tevens opendeurdag werd gekenmerkt door een prachtig lenteweertje. Er waren in totaal 49 bezoekers waarvan er  17 mensen deelnamen aan de geleide wandeling. De nadruk van de wandeling werd gelegd op het determineren van planten. Men kon genieten van de vele voorjaarsbloeiers, zoals muskuskruid, slanke sleutelbloem, pinksterbloem, dotterbloem, bosanemoon, enz. Ook de sleedoorn in de voorweide stond in volle pracht. Ook de vogels lieten zich van hun beste kant horen. Zo werden onder meer waargenomen : koolmees, pimpelmees, zwartkop, tjif-tjaf, roodborst, winterkoninkje, boomkruiper, heggenmus, grote lijster en nog enkele andere.  Ook een buizerd werd waargenomen. Een groene specht tracteerde ons ook op zijn gelach en heel eventjes was een glimp op te vangen van een grote bonte specht, maar deze liet zich meer horen dan zien. Kortom, het was de moeite waard.

 

Muskuskruid

Sleedoorn

Bosanemoon

 

Italiaanse aronskelk Dotterbloem

Paarse schubwortel

11 mei 2003  gids van dienst :  Piet Desmet

Ook deze geleide werd een voltreffer met maar liefst 22 deelnemers die volop konden genieten van een stralend voorjaarszonnetje. Bij de materiaalkeet werd aan de hand van wat gevangen vijverbewoners, zoals 'dikkopjes', een groene kikker en wat stekelbaarsjes, een beetje uitleg gegeven omtrent onze beheerswerken van de poelen. Ook enkele oranjetipjes werden gezien, alhoewel hun vliegtijd er voor dit jaar bijna opzit. Groene specht, zwartkop, kool- en pimpelmees en nog vele andere vogels konden gehoord en gezien worden. Enkele van de meest opvallendste waren sperwer, staartmees, boomkruiper en wielewaal. Serge maakte van deze wandeling ook gebruik om de aanwezige nesten van kool-en pimpelmees te ringen. Het grootste nest bestond uit niet minder dan 13 bijna vliegklare jonge pimpelmeesjes.  

vijvermateriaal oranjetip

Oranjetip (mannetje)

Staartmees

mezennestje 

Mezennestje

8 juni 2003  gids van dienst :  Patrick Crepeele

Zowat een uurtje voor het begin van de wandeling  vielen enkele zware onweersbuien. Toch trotseerden een 6-tal personen de regen en kwamen toch opdagen voor de wandeling. Alles stond kletsnat en de wandelpaden waren nog nauwelijks terug te vinden. Hoog tijd voor een eerste maaibeurt, wat dan ook zal gebeuren in de komende weken. In de dreef is de valeriaan veel uitdrukkelijker aanwezig dan vorig jaar, waarschijnlijk dank zij de opknapbeurt van de dreef afgelopen winter. Ook kale jonkers beginnen hun gekleurde bloemen te tonen. Verder konden we prachtige spinselnesten vinden van rupsen van de dagpauwoog. Ook een gans nestje pas uitgevlogen winterkoninkjes zorgden voor een prachtig schouwspel.

gids : Patrick Crepeele valeriaan grote kale inktzwam

Valeriaan Grote kale inktzwam

rode waterereprijs

bosbies kale jonker  rupsen dagpauwoog

Bosbies

Kale jonker Rupsen dagpauwoog

 

13 juli 2003  gids van dienst :  Hendrik Debeuf

Deze geleide wandeling viel samen met onze derde opendeurdag dit jaar. Het was een snikhete zondag. Dit, samen met het kampioenschap wielrennen op de tv, zorgde ervoor dat het bezoekersaantal wat aan de mindere kant was. In totaal kwamen een 28-tal mensen opdagen. Vooral de vele vlinders vielen op. Zowat alle gangbare soorten waren er te zien, met als koplopers landkaartjes en oranje zandoogjes. Ook de boomvalk werd verschillende keren gesignaleerd. Wie aandachtig rondkeek zal ontgetwijfeld de beemdooievaarsbek gezien hebben aan de ingang van de voorweide. Dit is een eerder zeldzame plant in onze streek.

gids : Hendrik Debeuf oranje zandoogje landkaartjes op leverkruid

Kanaaloever

Oranje zandoogje landkaartjes op leverkruid
rups atalanta  beemdooievaarsbek
rups atalanta beemdooievaarsbek

 

10 augustus 2003  gids van dienst :  Hendrik Debeuf  

Op deze opendeurdagen kwamen slechts een 8-tal mensen opdagen. Logisch, want vele mensen zijn nog op vakantie. Toch was er heel wat te zien in Mandelhoek. Door het aanhoudend droge weer zijn veel poelen tot een dieptepunt gezakt. Maar... de inspanningen van de laatste jaren hebben succes, want geen enkele poel is volledig drooggevallen. In de voorweide zat het werkelijk vol met vlinders. Het is dan ook een fantastisch vlinderjaar. Vooral de grote aantallen landkaartjes vielen in het oog.

gids : Hendrik Debeuf vlinderweide kikkerpoel bijna droog

Voorweide (vlinderweide) Kikkerpoel
landkaartje (zomervorm)  groene stinkwants
landkaartje op leverkruid Groene stikwants

 

14 september 2003  gids van dienst :  Wim Marichal

Een prachtig najaarsweertje deed 21 mensen afzakken naar deze wandeling. Er werd speciaal aandacht besteed aan paddestoelen, in het vooruitzicht van de cursus die volgende vrijdag start. Ook boomvalk en grote bonte specht werden gezien. Ondanks het aanhoudend droge weer werden al heel wat paddestoelen gevonden. Enkele van de gevonden soorten : plooirokje, bleke franjehoed, breeksteeltje, zwerminktzwam, hertezwam, rondsporig oorzwammetje, platte tondelzwam, glimmerinktzwam, waaierbuisjeszwam, bruine bekerzwam, zadelzwam, stobbezwammetje, stinkparasolzwam, geschubde inktzwam en nog enkele niet op zicht te determineren soorten. 

thema wandeling : paddestoelen  Hazepootje Een jeugdige paddestoelen-zoeker

Hazepootje

gemaaide achterweide achter lissepoel bleke franjehoed platte tondelzwam groepsfoto

achterweide achter lissepoel

Bleke franjehoed

Platte tondelzwam

Vaalroze parasolzwam   Stinkparasolzwam Wasgele bekerzwam
Vaalroze parasolzwam

Stinkparasolzwam

Wasgele bekerzwam

 

12 oktober 2003  gids van dienst :  Eddy Vroman 

Deze laatste wandeling én tevens laatste opendeurdag voor 2003 werd gekenmerkt door het prachtige "zomerweer". Door dit prachtweer en ook door een aankondiging in de Zondagskrant mochten we in totaal maar liefst 109 mensen verwelkomen, waarvan er 22 deelnamen aan de geleide wandeling. Zo'n massale opkomst, daar konden we nooit van dromen. We ontvingen tevens veel mooie en lovende reacties over het domein, de beheerswerken en de inzet van de vele vrijwilligers om dit stukje natuur te behouden. Dit alles is alvast een mooie opsteker en het sterkt onze motivatie om ermee door te gaan. Blijkbaar weten toch vele mensen dit alles nog te waarderen.  

Mandelhoek sluit voorlopig zijn poorten. Op zondag 11 januari 2004 is er opnieuw een "winter-opendeurdag". De geleide wandelingen starten dan opnieuw op 14 maart 2004 en dan telkens opnieuw de 2de zondag van de maand. 

Dit wil echter niet zeggen dat Mandelhoek een rustige winter tegemoet gaat, integendeel. Waarschijnlijk nog deze week, vlak na de opendeurdag dienen er een 30-tal meer dan kaprijpe populieren geveld te worden, en dan vooral rond de vierkante vijver. Eenmaal dat dit  gebeurd is, zal deze vijver volledig uitgediept worden en dit nog voor de winter. Zodoende hopen we weer leven in deze vijver te krijgen, wat onze amfibieën-populatie ten goede moet komen. Verder staan nog wat maaiwerken en knotwerken op het programma. Zo zijn er in januari en februari 2004 niet minder dan 6  werk-zondagvoormiddagen gepland, en dit te starten op 4 januari. Wie hierover meer info wil, kan het best contact opnemen met Jacqui Stragier (051 30 47 31).

Zo, nu rest er ons nog alleen alle mensen te bedanken die aanwezig waren op al deze geleide wandelingen en opendeurdagen en uiteraard ook aan iedereen die af en toe een handje kwam toesteken.  Bedankt en hopelijk tot een volgende keer.

Kogelhoutskoolzwam bruinrode heidelibel gids : Eddy Vroman

Kogelhoutskoolzwam

Bruinrode heidelibel

Gids : Eddy vroman

Ken je deze ?? Mail dan naar debuizerd@pandora.be

Geweizwammetjes

Onbekende paddestoel

wollige bundelzwam

Wollige bundelzwam

Een oplettende deelneemster

Berkenwants

Ken je deze ?? Mail dan naar debuizerd@pandora.be

Ken je deze ?? Mail dan naar debuizerd@pandora.be

Berkenwants

Soort spin

???

 

Vertel je vrienden over dit fotoalbum
of teken ons gastenboek

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina