Terug naar activiteiten Opendeurdag waterzuiveringsstation Ingelmunster

Homepagina vzw De Buizerd 

OPENDEURDAG

van de NIEUWE RIOOLWATERZUIVERING

Ingelmunster, Trakelweg 8

Zondag 25 april van 13.30 tot 17.30 uur  

Met 2.400 kwamen ze kijken.

Vrijdagavond  waren er heel wat genodigden present op de officiële opening van het Waterzuiveringsstation langs de Trakelweg. Twee dagen later kwamen 2.400 mensen, waaronder 1.850 fietsers afgezakt naar de opendeur van het Waterzuiveringsstation. 
"Water neemt een belangrijke plaats in onze samenleving in. Met de hete adem van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater in onze nek, wordt de discussie over waterzuivering in Vlaanderen zonder twijfel verder gezet," zei Dirk De Waele, directeur Infrastructuur Aquafin nv, waarna hij stilstond bij de prima samenwerking met het gemeentebestuur en ook de moeilijke zoektocht naar een geschikte locatie in Ingelmunster, Oostrozebeke of Izegem. "Dank ook aan de inwoners, de handelaars, de weggebruikers en de omwonenden van de leidingswerken voor het begrip. Zij ondervonden immers de lasten, terwijl de lusten - een gezonde omgeving - een veel ruimer publiek ten deel valt. Deze installatie is immers gebouwd om het rioolwater van 35.000 inwoners te zuiveren. De totale kostprijs van het project bedroeg 6.150.000 euro, gefinancierd door Aquafin en op termijn terugbetaald door het Vlaamse Gewest. De rioolwaterzuivering wordt ter plaatse gestuurd door drie technische medewerkers. De installatie zelf is er een van middelgrote klasse." 

Vandaag werd met deze opening een belangrijke stap gezet in de aanpak van de milieuproblematiek in het algemeen en het afvalwater in het bijzonder. Lucht, water, de bodem en tal van andere domeinen zijn thema's die onze bijzondere aandacht vragen en die stuk voor stuk ook zijn opgenomen in de beleidsovereenkomst, het convenant dat we als gemeente met het Vlaamse Gewest hebben onderschreven. Deze uitdaging vraagt inspanningen. Enerzijds is er een prijskaartje aan verbonden, anderzijds zijn er ook de ongemakken tijdens de werken. Straten werden opengebroken, landbouwgrond moest worden omgeploegd voor het aanleggen van collectoren en het installeren van pompstations," zei burgemeester De Clercq. "Deze ingrepen zijn echter belangrijk. Niet enkel voor ons, maar ook voor de volgende generaties." Na het officieel doorknippen van het lint volgde een rondgang voor de genodigden, gevolgd door een receptie.

Twee dagen later mochten alle bewoners van Ingelmunster en de gemeenten Meulebeke, Oostrozebeke, Lendelede en Izegem een bezoek brengen aan dit Waterzuiveringsstation in werking. Heel wat mensen gingen in op de uitnodiging en kwamen - door het mooie weer - ook met de fiets af. Wie op zondagnamiddag langs het kanaal reed, dacht zelfs dat Labadoux al begonnen was. Het was inderdaad een drukte van jewelste in de Trakelweg. Volgens Katty Plevoets van Aquafin kwamen er maar liefst 2.400 mensen opdagen voor deze opendeur, waaronder 1.850 fietsers want zoveel gratis consumpties mocht men wegschenken, want wie met de fiets kwam werd beloond.  "En dat is een absoluut record,"zei ze zondagavond aan de telefoon. "Het vorige record bedroeg 1.500 fietsers. Normaal komen er naar zo'n opendeur tussen de 1.000 en 1.500 mensen kijken. De bewoners van Ingelmunster en omgeving waren dan ook heel geïnteresseerd in dit project."  Op vrijdagnamiddag had de officiële inhuldiging van het Waterzuiveringsstation plaats. Schepen Dendauw mocht het lint doorknippen. Twee dagen later was het een drukte van jewelste tijdens de opendeur. 

Team Vzw De Buizerd

Team Aquafin Nv

Het was dus een zeer sterke opendeur, een leerrijk en plezierig evenement voor jong en oud. Kinderen konden zich uitleven op het springkasteel en clown Nico zorgde voor een kleurrijke toets.  

Ook de gemeentelijke compostmeesters stonden er met een info-stand over composteren, waarvoor er een ruime belangstelling was. 

Natuurwerkgroep De Buizerd zorgde voor de drankvoorziening, een stukje taart of een broodje. Ook de ijsjes gingen vlot de deur uit.

Langs deze weg een woord van dank aan alle medewerkers, de compostmeesters, de mensen van aquafin, de officiële genodigden, de gemeentelijke medewerkers, de politiediensten én vooral alle bezoekers, die samen deze opendeurdag tot een succes maakten.  Bedankt !!!

 

Waar spoelt mijn afvalwater naartoe?

De RWZI Ingelmunster werd begin 2003 in gebruik genomen met een capaciteit van 35.000 IE (inwonersequivalenten). Momenteel zuivert de installatie het afvalwater van  een gedeelte van Ingelmunster. Binnenkort wordt het nieuwe pompstation te Meulebeke in gebruik genomen en zijn er op dat ogenblik ongeveer 7.000 inwonersequivalenten aangesloten op de zuiveringsinstallatie. 

Door aanleg van bijkomende collectoren zal dit tegen eind 2005 opgelopen zijn tot 26.000 inwonersequivalenten. Wanneer uiteindelijk al het afvalwater vanuit Groot-Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke, Meulebeke en het noorden van Lendelede naar de RWZI loopt, wordt de capaciteit uitgebreid naar 52.500 IE.

 

Hoe werkt een rioolwaterzuiveringsinstallatie?

In principe zijn onze waterlopen zelfreinigend. Microscopisch kleine bacteriën en waterplanten vormen een grote schoonmaakploeg. Maar de huishoudelijke vuilvracht die we met ons allen dagelijks in Vlaanderen produceren, kunnen onze rivieren natuurlijk niet aan. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie bootst eigenlijk het zelfreinigend vermogen van de rivieren na. Eerst worden alle grove en bezinkbare afvalstoffen uit het water verwijderd. Dan volgt een biologisch zuiveringsproces. In een groot beluchtingbekken halen micro-organismen zeer kleine en opgeloste afvaldeeltjes uit het water. In de nabezinktank worden water en micro-organismen vervolgens weer gescheiden. Het bezonken slib wordt gedeeltelijk hergebruikt in het biologische zuiveringsproces. Het teveel aan slib (ontstaan door aangroei in het beluchtingbekken) wordt geperst en afgevoerd voor verdere verwerking.

Info : Rioolwaterzuiveringsinstallatie Ingelmunster   tel 056 67 19 10  Trakelweg 8    8770 Ingelmunster  

 Vorige pagina     Begin van pagina 

 teken ons gastenboek

Homepagina vzw De Buizerd