Terug naar activiteiten Opendeurdag waterzuiveringsstation Ingelmunster

Homepagina vzw De Buizerd 

OPENDEURDAG

van de NIEUWE RIOOLWATERZUIVERING

Ingelmunster, Trakelweg 8

Zondag 25 april van 13.30 tot 17.30 uur

Op zondagnamiddag 25 april zet de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie van Ingelmunster haar de uren open. Het wordt een leerrijk en plezierig evenement voor jong en oud, met de medewerking van de gemeentelijke compostmeesters, IVIO (intercommunale voor huisvuil) en vzw De Buizerd.

Van 13.30 en 17.30 uur zorgen Aquafin medewerkers voor een deskundige rondleiding op de installatie waarbij de weg van vuil naar schoon water wordt gevolgd. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel en clown Nico zorgt voor een kleurrijke toets.

Alle bezoekers ontvangen een gratis stripverhaal "Red Neptunus", van de hand van Jan Bosschaert.

Voor leerkrachten ligt er een onthaalpakket over waterzuivering klaar.

Wie per fiets komt, wordt beloond met  een gratis consumptie.

 Waar spoelt mijn afvalwater naartoe?

De RWZI Ingelmunster werd begin 2003 in gebruik genomen met een capaciteit van 35.000 IE (inwonersequivalenten). Momenteel zuivert de installatie het afvalwater van  een gedeelte van Ingelmunster. Binnenkort wordt het nieuwe pompstation te Meulebeke in gebruik genomen en zijn er op dat ogenblik ongeveer 7.000 inwonersequivalenten aangesloten op de zuiveringsinstallatie. Door aanleg van bijkomende collectoren zal dit tegen eind 2005 opgelopen zijn tot 26.000 inwonersequivalenten. Wanneer uiteindelijk al het afvalwater vanuit Groot-Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke, Meulebeke en het noorden van Lendelede naar de RWZI loopt, wordt de capaciteit uitgebreid naar 52.500 IE.

 Hoe werkt een rioolwaterzuiveringsinstallatie?

In principe zijn onze waterlopen zelfreinigend. Microscopisch kleine bacteriŽn en waterplanten vormen een grote schoonmaakploeg. Maar de huishoudelijke vuilvracht die we met ons allen dagelijks in Vlaanderen produceren, kunnen onze rivieren natuurlijk niet aan. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie bootst eigenlijk het zelfreinigend vermogen van de rivieren na. Eerst worden alle grove en bezinkbare afvalstoffen uit het water verwijderd. Dan volgt een biologisch zuiveringsproces. In een groot beluchtingbekken halen micro-organismen zeer kleine en opgeloste afvaldeeltjes uit het water. In de nabezinktank worden water en micro-organismen vervolgens weer gescheiden. Het bezonken slib wordt gedeeltelijk hergebruikt in het biologische zuiveringsproces. Het teveel aan slib (ontstaan door aangroei in het beluchtingbekken) wordt geperst en afgevoerd voor verdere verwerking.

Info : Rioolwaterzuiveringsinstallatie Ingelmunster   tel 056 67 19 10  Trakelweg 8    8770 Ingelmunster

 

 Terug naar activiteiten

 Naar boven

Homepagina vzw De Buizerd