Vorige pagina  Groenzone en paaiplaats voor vissen langs trakelweg
Braakliggend terrein wordt natuurgebied INGELMUNSTER
Het Laatste Nieuws    26 november 2007

Homepagina vzw De Buizerd 

Ingelmunster heeft er straks een nieuw natuurgebied bij. Op een braakliggende lap grond langs de Trakelweg hebben vrijwilligers van onder meer natuurvereniging De Buizerd zaterdagmiddag een gloednieuw bos van een kleine drie hectare aangeplant. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil op de locatie ook een paaiplaats voor vissen aanleggen.

Een paar jaar geleden kocht het Agentschap voor Natuur een stuk grond van zo'n 3 hectare aan langs de Trakelweg, niet ver van het containerpark. Het Agentschap wil het braakliggend terrein nu transformeren tot een groenzone. «We planten hoofdzakelijk struiken aan, maar het gebied zal ook heel wat nieuwe bomen krijgen», vertelt Mathieu Foré, boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos. «De zone. moet een biotoop worden voor vogels, amfibieën en insecten. Aan het begin van het terrein leggen we ook een paaiplaats aan voor vissen. Dat wordt een soort meertje, dat via een ondergrondse verbinding gelinkt is met het kanaal. Bedoeling is dat de vissen daar op een natuurlijke manier kweken. Dat heeft twee voordelen. Enerzijds financieel, omdat we dan niet om de haverklap nieuwe vissen moeten droppen in het kanaal. Ecologisch anderzijds, omdat we zo zeker zijn dat er geen zieke vissen in het kanaal belanden. Als alles goed gaat, zal de paaiplaats klaar zijn in 2009.»

'DURE' ASBEST

Voordat de zone opengesteld wordt voor het publiek, moeten de bergen aarde en bouwafval langs de Trakelweg nog opgeruimd worden. Omdat daar onlangs asbest werd aangetroffen, moet de provincie daarvoor diep in de buidel tasten. «De sanering zal ons zo'n 50.000 euro kosten», zucht Mathieu Foré. «Was er geen asbest gevonden, dan zouden we de klus geklaard hebben voor 2.000 euro. Maar goed, we kunnen het ons niet permitteren om de bergen daar te laten liggen.» Om publiek aan te trekken, komt rond het natuurgebied een paadje. Het terrein zal ook op elk moment toegankelijk zijn voorwandelaars. Natuurvereniging De Buizerd en het Agentschap voor Natuur en Bos staan in voor het dagelijks onderhoud., «Wij zijn
heel tevreden met deze aanwinst», zegt Jacqui Stragier van De Buizerd. «Het is een klein stukje nieuwe natuur, maar in onze sterk verstedelijkte kontreien kunnen alle beetjes helpen.»

BEDANKT AAN ALLE MEDEWERKERS !!!!

Bekijk hier het volledig fotoverslag

 
  Vorige pagina 

 Naar boven

Homepagina vzw De Buizerd