Vorige pagina  Kathleen Demeulenaere is bestuurslid bij vzw De Buizerd
"Planten spreken me sterk aan"
De Weekbode     2 MEI 2003

Homepagina vzw De Buizerd 

opendeurdag
Sinds begin dit jaar is Kathleen Demeulenaere bestuurslid van De Buizerd (Foto PADI)


Sinds januari is Kathleen Demeulenaere uit de Hilaire Depraeterestraat 3 bestuurslid bij natuurvereniging de Buizerd. Kathleen sloot zich aan bij deze vereniging omdat vooral planten haar sterk aanspreken. Bij de Buizerd zal ze zich in de toekomst wellicht ook toeleggen op het organiseren van uitstappen.

„Nog voor ik bij de Buizerd aangesloten was, was ik al bezig met kruiden die je vaak terugvindt in de natuur," vertelde de 38jarige Kathleen, die beroepshalve al 11 jaar werkt als zelfstandige pedicure en aromatherapeut. „Vier jaar geleden brachten mijn echtgenoot Filip Wittevrongel en ik een bezoek aan de rommelmarkt van de Buizerd. Het duurde niet lang eer ik lid werd van deze vereniging, omdat hun werking me sterk interesseerde. De ene wordt lid voor de vogeltjes, de andere omdat bepaalde cursussen interessant zijn. Zelf gaat mijn voorkeur binnen de Buizerd naar alles wat met planten te maken heeft, want zo'n informatie kan ik ook gebruiken in mijn beroepsleven."

Allerlei kruiden

Kathleen vond het tof bij de Buizerd, maar toch werd ze niet direct tot bestuurslid gebombardeerd. De mama van Kobbe (9) moest eerst nog een jaartje stage volgen waarin ze zich nog meer verdiepte in de werking. Daarna werd ze — samen met Rosa Waelkens uit Izegem — opgenomen in de bestuurskern. „Momenteel heb ik al een ruime kennis opgedaan van verschillende plantensoorten," vertelde ze verder. „Ik leerde bij dat Sint-janskruid goed is tegen depressies en dat men van zo'n kruid een thee maakt. Zo'n kruid vind je ook gemakkelijk langs de weg. Pluk ik die bloemen af, dan doe ik dat in olie, laat alles zo'n drie weken goed  trekken in de zon en dan bekom ik een speciale olie, die ik ook kan gebruiken voor brandwonden, spierpijnen, verstuikingen. Daslook is dan weer een plant die je kan gebruiken in salades. Je proeft de smaak van look, maar 't heeft niets met look te maken. Zelf gebruik ik ook rode tijm (etherische olie), een natuurlijke antibiotica, die goed is tegen een verkoudheid. Neem drie keren per dag een sterke druppel en van je verkoudheid zal er geen sprake meer zijn."

Aromatherapie

Sinds een mei heeft Kathleen een nieuwe praktijk in haar woning, waarin ze vooral met (bloemen)kruiden werkt. Om die aromatherapie te mogen toepassen, moest ze wel een langlopende cursus volgen bij de befaamde Geert Devliegere. Kathleen bekende dat kruiden heel gezond zijn, zodat veel medicijnen gerust in de prullenmand mogen verdwijnen. Een mens grijpt inderdaad te vlug naar allerlei pilletjes in plaats van misschien op een andere en meer natuurlijke manier met zijn gezondheid bezig te zijn. „Ik ben ervan overtuigd dat de bevolking in de toekomst zich meer met de natuur zal bezighouden.

„Een mens grijpt te vlug naar allerlei pilletjes"

Misschien gaat we wel een beetje terug naar grootmoedertijd, want toen waren natuurlijke middelen nog meer in," gaf Kathleen toe, waarna ze ook stilstond bij haar toekomst bij de Buizerd. ,,Momenteel ben ik me als bestuurslid nog aan het inwerken. Toch denk ik dat ik me in de toekomst zal aansluiten bij de werkgroep uitstappen. Dat is precies ook zo boeiend aan de Buizerd, namelijk dat je de activiteiten kan uitwerken die je het meest aanspreken. Wie gespecialiseerd is in vogels mag dergelijke cursussen geven, terwijl andere bestuursleden de cursussen rond amfibieën voor hun rekening nemen."

(Patrick D.)

 

  Vorige pagina 
Bekijk alle krantenknipsels
     Download dit artikel in pdf download artikel in pdf

Homepagina vzw De Buizerd