Vorige pagina 

Opening domeinbos RHODESGOED in Kachtem 24 mei 2003

Homepagina  

In 1995 en 1996 kocht het Vlaamse Gewest hier een kleine veertig hectare landbouwgrond, met de bedoeling er een nieuw bos aan te leggen.

De eerste aanplantingen van dit bos gebeurden in 1995 en de laatste in 2002. In samenwerking met de stad Izegem en de Izegemse milieuraad werden verschillende bosplantacties georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap en aldus werd een nieuw bos geboren. 

Het bos telt nu een 30 ha loofhout, 4 ha naaldhout en 6 ha weiden en moerassen. Tot de nieuwe bewoners van het jonge bos behoren de kuifeend, watersnip, houtsnip, wezel, hermelijn, bunzing, vos en veldleeuwerik. In de toekomst zullen daar zeer zeker tal van soorten bijkomen.

Voor de jeugd is er een speelbos afgebakend van +/- 2.5 ha waar ze vrij kunnen ravotten.

Plaats de muisaanwijzer op een foto om de schuifbalk te stoppen

Zaterdag 24 mei 2003  werd in het kader van het programma "Dag van het park" het Rhodesgoed te Kachtem voor het publiek opengesteld.

In de voormiddag had het officiŽle gedeelte plaats. Na een kopje koffie en de nodige toespraken werd het bos plechtig opengekapt en kort ingewandeld. Kort, omdat op dat ogenblik de hemelsluizen open stonden. Daarna werden de zowat 120 opgekomen genodigden getrakteerd op een receptie, aangeboden door stad Izegem. Het trio Rasputin zorgde voor de muzikale omkadering.

In de namiddag werden een drietal wandelingen gehouden in het domein. Gidsen van Bos en Groen en van Natuurpunt zorgden voor de nodige uitleg. Ondanks het slechte weer kwamen toch telkens een twintigtal geÔnteresseerden opdagen. Achteraf werd in de tent gezellig nagekeuveld. Trio Rasputin zorgde per tafel voor de nodige muziekjes.

Mensen van De Buizerd zorgden voor de catering. Klaarzetten in de tent op vrijdagavond. Op zaterdag maakten ze de koffie en verzorgden de bediening. Tijdens en na de receptie werd het nodige gerstenat geschonken. Ďs Avonds werd alles nog ordevol opgeruimd en terug ingepakt.

Op zaterdag 13 maart 2004 werden in het Rhodesgoed de laatste 5 fruitbomen aangeplant. Dit zijn voorlopig de laatste bomen die dienden aangeplant te worden. In de toekomst echter kunnen nog verdere uitbreidingen gebeuren. In totaal werden in de 2 weiden vooraan 20 appelbomen, 5 pruimen, 10 peren en 5 walnoten aangeplant. Dit gebeurde op een initatief van de milieuraad van Izegem onder voorzitterschap van Jacqui Stragier en naar een idee van Bernard Dendauw.
Bernard Dendauw (rechts)

Lees hier het krantenknipsel : Bos Rhodesgoed volledig afgewerkt

Lees hier het krantenknipsel : Domein Rhodesgoed ingewandeld

Teken ons gastenboek

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina