Zoogdieren in onze reservaten

  Vorige pagina Naar Mandelhoek

Naar Spoorwegdomein

Naar Kikkerpaaiplaats Homepagina

Vorige  

 Gevonden in       

wezel

Wezel (Mustela nivalis)   max 25 cm (+ 9 cm staart)

Door de grote hoeveelheden muizen die de wezel jaarlijks vangt, wordt het dier hoog gewaardeerd door boeren en houtvesters. Het is Europa's kleinste roofdier en jaagt zowel 's nachts als overdag. Het jachtgebied van een mannetje is 4-8 ha groot. Het eet dagelijks  een hoeveelheid voedsel die gelijk is aan een kwart van zijn gewicht. Het wijfje werpt zowel in april of mei, als in juli of augustus. Na 12 weken zijn de jongen zelfstandig. Al in de eerste zomer brengt het dier jongen voort. Gemiddeld wordt een wezel niet ouder dan een jaar. Het heeft een bruine staart, de flanklijn is onregelmatig en het heeft een bruine keelvlek. Ze worden het meest gezien tijdens het oversteken van een straat.

Vooral in open en droge gebieden, alsook in cultuurlandschappen. 

Foto : © Rollin Verlinde  

Tekstbron: Natuurleven in Belgie © Uitgeversmaatschappij The Reader's Digest 

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

Nov

Dec

bosmuis ] egel ] [ wezel ]

AmfibieŽn en reptielen ] Insecten + ongewervelden ] Paddestoelen ] Planten ] Vlinders ] Vogels ] Zoogdieren ]

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina