Vorige pagina 

 Onze reservaten - Het spoorwegdomein

Homepagina

( Onze andere reservaten : Kikkerpaaiplaats ] ijskelder ] Mandelhoek ] [ Spoorwegdomein ] )

Inventaris paddenstoelen okt 2009

Planteninventaris 2002-'03-'04

Naar planten

Naar vlinders

Klik voor het gedetailleerd plan  

Klik op de kaart om te vergroten

                       Het Ingelmunsterse spoorweggebied.

Het spoorweggebiedje dat we als natuurvereniging in beheer hebben ligt tussen de centrumbrug, de spoorlijn Kortrijk-Brugge en het kanaal Roeselare-Leie.  

Bruine kikker, pad, alpenwatersalamander en de kleine salamander voelen er zich thuis. Ook de levendbarende hagedis voelt er zich in z'n sas. De kolonie breidt er zich langzaam verder uit.

Er werden in het gebied reeds zo'n 190 hogere plantensoorten op naam gebracht. Een werkgroep van vrijwilligers zorgt ervoor dat het beheer van het spoorweggebied volgens de regel wordt uitgevoerd. Enkele beheersmaatregelen zijn onder andere maaien en hooien, 's zomers zonneplaatsen open houden, kappen en knotten. Een zwaar karwei, maar we behalen er prachtige resultaten mee!

Voorweide langs centrumbrug   Spoorwegberm Rietkraag langs het jaagpad   Weide tussen jaagpad en binnenweide

In het spoorwegdomein bevindt zich ook een poel die druk bezocht wordt door amfibieŽn. Vooral padden komen er in het voorjaar hun eitjes afzetten. Verder zit er de bruine en groene kikker, de alpenwatersalamander en de kleine watersalamander.
Door de jaren heen was de poel sterk verland en aldus werd beslist om op 18 september 2004 de poel nogmaals te ruimen, maar deze keer met zwaar materieel, in plaats van met de hand, zoals enkele jaren terug tijdens een dag van de natuur. Op geen tijd was de klus geklaard. De toevoergracht naar de poel werd in trapjes gemaakt. Hierdoor zijn er stukjes waar het water vlugger opwarmt, waarvan de padden dan profiteren om hun eitjes daar af te zetten, zodat die vlugger kunnen ontwikkelen.

Verlande poel voor de ruiming   Poel na het ruimen

 

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina

  teken ons gastenboek