Vlinders in onze reservaten

  Vorige pagina Naar Mandelhoek

Naar Spoorwegdomein

Naar Kikkerpaaiplaats Homepagina
Vorige Volgende  Gevonden in     

Citroenvlinder

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) 57 mm 

De vleugels van de citroenvlinder zijn citroengeel bij het mannetje en geelwit bij het vrouwtje, lopen uit in een punt en hebben een adering als bladnerven. Midden op de voor- en achtervleugels bevindt zicht een oranje vlekje.  Aangezien de soort overwintert als vlinder, in open lucht, is hij vaak de eerste en de laatste vlinder van het jaar dat men ziet. Zijn voedselplanten zijn sporkehout (vuilboom)en wegedoorn. De rups neemt de groene kleur van de voedselplant aan, is slank en groen met een lichte lengtestreep over de flank. De ontwikkeling van de rupsen beslaat 3 tot 7 weken.

De citroenvlinder prefereert open terreinen in de buurt van bossen, gebieden met struikgewas, bosranden, tuinen, parken en heggen.

Foto : © Marc Borms

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

Nov

Dec

Atalanta ] Bont zandoogje ] boomblauwtje ] [ citroenvlinder ] dagpauwoog ] distelvlinder ] Gehakkelde aurelia ] Groot koolwitje ] icarus blauwtje ] Kleine vos ] Kleine vuurvlinder ] Klein koolwitje ] koninginnepage ] landkaartje ] oranjetip ] oranje zandoogje ] Tijgerblauwtje ] zwartsprietdikkopje ]

AmfibieŽn en reptielen ] Insecten + ongewervelden ] Paddestoelen ] Planten ] Vlinders ] Vogels ] Zoogdieren ]

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina