Vlinders in onze reservaten

  Vorige pagina Naar Mandelhoek

Naar Spoorwegdomein

Naar Kikkerpaaiplaats Homepagina
Vorige Volgende    Klik hier voor een detail-beeld  Gevonden in  Spoorwegtuin vlakbij het spoorwegdomein

Tijgerblauwtje

Tijgerblauwtje (Lampides boeticus) 35 mm

De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje violetblauw en bij het vrouwtje bruin met blauwviolette middencel. De grondkleur van de onderkant is lichtbruin met smalle witte dwarsstrepen en twee oogvlekken in de achterhoek. Die oogvlekken zijn op de boven- en onderkant van de vleugel goed zichtbaar. Verse exemplaren hebben opvallend lange staartjes aan de achtervleugels achter de grootste oogvlek. Het Tijgerblauwtje is duidelijk groter dan het Icarusblauwtje. Het gedrag van dit Blauwtje wijkt duidelijk af van de Icarusblauwtjes of van de Boomblauwtjes. Dit is een heel zenuwachtige vlieger die ook een uitgesproken territoriaal gedrag heeft. De voedselplanten van de rupsen zijn een grote variatie aan Vlinderbloemigen.  Een dwaalgast die amper ťťn keer op 10 jaar in Belgie gezien wordt.

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

Nov

Dec

Tijgerblauwtje is een soort van het zuiden. Het verspreidingsgebied gaat van West-Frankrijk tot Iran en van Midden-Frankrijk, Z-Zwitserland tot in de tropen. In de verspreidingsatlas van de dagvlinders in Vlaanderen staat: Tot en met 1999 is het tijgerblauwtje in het totaal 12 maal gemeld (1830 te leuven,1908 Watermaal-Bosvoorde,1937 en 1939 Brugge, 1945 te Ingelmunster, 1953 en 1959,en 1967 te Dworp, 1985 Ninove, 1991 Ronse, 1996 Kortrijk). In 2003 werd een exemplaar (zie foto) waargenomen in een spoorwegtuin te Ingelmunster.

Atalanta ] Bont zandoogje ] boomblauwtje ] citroenvlinder ] dagpauwoog ] distelvlinder ] Gehakkelde aurelia ] Groot koolwitje ] icarus blauwtje ] Kleine vos ] Kleine vuurvlinder ] Klein koolwitje ] koninginnepage ] landkaartje ] oranjetip ] oranje zandoogje ] [ Tijgerblauwtje ] zwartsprietdikkopje ]

AmfibieŽn en reptielen ] Insecten + ongewervelden ] Paddestoelen ] Planten ] Vlinders ] Vogels ] Zoogdieren ]

Vorige pagina       Begin van pagina      Homepagina